TECHNOLOGIE

Maak kennis met

Robots zijn al lang geen science fiction meer. Robotica – de toepassing van robots in de samenleving – is ‘booming business’. En Brabant heeft een stevige vinger in de pap. Steeds meer robots steken hier de handen uit de mouwen. Maak kennis met Zora en 3 andere robots.

Lees meer

BELANGRIJKE ROL
BRABANT

De massale inzet van robots verandert onze wereld drastisch. In de industrie, maar ook in de logistiek, agrofood, maintenance & service, en gezondheidszorg.

Uit onderzoek van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) blijkt dat bedrijven in deze sectoren hun productieprocessen en diensten fors goedkoper en beter kunnen maken met behulp van robots. Brabant heeft bovendien alles in huis om die robots zelf te ontwikkelen en te produceren. Met de kennis, technologie en ervaring in de industriële automatisering kan Brabant in de frontlinie van de wereldwijde roboticarevolutie een belangrijke rol spelen.

Robottechnologie komt binnen handbereik van kleine en middelgrote bedrijven.

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)

Nieuwe generatie

Dankzij de nieuwe generatie robots komt robottechnologie ook binnen handbereik van kleine en middelgrote bedrijven. Het gaat dan om industriële- en servicerobots voor specifieke taken. Bekende voorbeelden van die laatste zijn de robotmaaiers voor de tuin, de zelfrijdende auto’s en drones. Maar ook de robots die chirurgen assisteren bij operaties of die tuinbouwbedrijven inzetten bij het plukken van groente of fruit.

STEEDS SLIMMER

Robots rukken op

Steeds slimmer en
zelfstandiger

Toch roept de opmars van robots ook vragen op over de toekomst van de werkgelegenheid. Robots worden steeds slimmer en zelfstandiger en ze nemen steeds meer taken over. Pikken ze straks onze banen in? Het antwoord is nee. Zorgen ze voor minder werkgelegenheid en meer ongelijkheid op de arbeidsmarkt? Nee. Of moeten we gewoon leren om samen te werken? Uit het onderzoek van de BOM blijkt het antwoord op deze laatste vraag ‘ja’ te zijn.

Met flexibele robots is te voorkomen dat productie naar landen met lage lonen gaat.

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
Werkgelegenheid
terughalen

Met flexibele robots is zelfs te voorkomen dat productie naar landen met lage lonen gaat. Te duur werk dat is verdwenen, kan worden teruggehaald. ‘Reshoring’, zoals dat heet, is zeker voor Brabant met zijn maakindustrie een belangrijke kans. Zeker nu loonkosten niet meer zaligmakend zijn en de consument steeds meer waarde hecht aan snelle levering en op maat gemaakte producten. De Nederlandse Reshoringtool ondersteunt kleine en middelgrote bedrijven bij het inschatten van de kosten voor het outsourcen of juist terughalen van de productie. De tool is ontwikkeld door Tilburg University, Hart van Brabant gemeenten en Midpoint Brabant.

4 ROBOTS

Robots rukken op

Maak kennis

Ook in Brabant werken steeds meer robots. In sectoren als de landbouw, de industrie en de zorg. Vaak hebben ze een roepnaam. Maak kennis met 4 van hen.

 ZORA

Soort: zorgrobot
Geboortejaar: 2014
Verblijfplaats: Vught
Kenmerken: menselijke trekjes,
aaibaar uiterlijk
Functie: activeren van ouderen en autistische kinderen

 CRUX

Soort: agrofoodrobot
Geboortejaar: 2015
Verblijfplaats: Eindhoven
Kenmerken: efficiënt, veilig, hygiënisch
Functie: 24 uur per dag oogsten, sorteren en verpakken

 VDL

Soort: industriële robot
Geboortejaar: 1953
Verblijfplaats: Eindhoven
Kenmerken: efficiënt, nauwkeurig, hoog afwerkingsniveau
Functie: assembleren van personenauto’s

 CAPI

Soort: industriële robot
Geboortejaar: 1997
Verblijfplaats: Tilburg
Kenmerken: hoog afwerkingsniveau
Functie: produceren van kunststof plantenpotten

De Brabantse Stijlprijs 2017

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan