ECONOMIE

Campussen in Brabant

Aviolanda

Brabant heeft zéér veel innovatieve bedrijven. De provincie vindt dat belangrijk. Om die innovatie te ondersteunen, is het zaak om bedrijven te laten samenwerken. En ze dus bijvoorbeeld samen te brengen. Op campussen of in clusters. Zo krijg je toplocaties, topbedrijven en topsectoren. Brabant Magazine zet dit jaar elke editie een campus in de schijnwerpers. Deze keer: Aviolanda Aerospace in Hoogerheide (gemeente Woensdrecht).

Lees meer

Luchtvaart als achtergrond

Het bedrijfsverzamelgebouw heet ‘Spirit’. En de bedrijfsverzamelhal ‘Pionier’. Er zijn ook diverse hangars, zoals ‘Hangar 3A’. De namen geven meteen de achtergrond aan van Aviolanda Aerospace: de luchtvaart. De civiele- en militaire luchtvaart om precies te zijn. Ruimtelijk gezien bestaat het complete Aviolandaterrein uit 2 delen: de militaire vliegbasis Woensdrecht (met Logistiek Centrum Woensdrecht, LCW) en het bedrijvenpark Aviolanda Aerospace. Het hek, vroeger een strikte scheiding tussen beide delen, is sinds maart vorig jaar geopend. Letterlijk en figuurlijk. Dat tekent een almaar nauwer wordende samenwerking tussen de 2 buren.

Ruimtelijk gezien bestaat het complete Aviolandaterrein uit 2 delen: de militaire vliegbasis Woensdrecht en het bedrijvenpark Aviolanda Aerospace.

Nieuwe gevechtsvliegtuig

De bedrijven op Aviolanda Aerospace zijn bijna allemaal actief in het onderhoud van vliegtuigen (maintenance) en helikopters en van alle onderdelen daarvan. Zoals Fokker Elmo en Fokker Techniek.

Over enkele jaren komt daar het motorenonderhoud bij van de F35, het nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuig. Maar er zijn ook bedrijven die composieten (samengestelde materialen) ontwikkelen (Nederlandse Composites Maintenance Centre, DCMC) of onbemande vliegtuigen.

Dat laatste heeft recent geresulteerd in het opzetten van het Dutch Drone Centre Woensdrecht (DDC). Verder is er ook een Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS), een hoogwaardige opleiding in vliegtuigtechnisch onderhoud.

‘We staan inmiddels in ieder geval goed voorgesorteerd.’

Sander Heijmans, directeur Aviolanda Aerospace

Innovatie en werkgelegenheid

Al die bedrijven wisselen onderling kennis en ervaring uit. En omdat veiligheid heel belangrijk is in de luchtvaart, zijn de meeste bedrijven ultrahoog gecertificeerd.
Typisch aan Aviolanda Aerospace is natuurlijk de aanwezigheid van ‘buurman’ Vliegbasis Woensdrecht en de Koninklijke Luchtmacht, en dus een samenwerking tussen militair en civiel (burgerlijk). En juist die samenwerking is goed voor de bedrijven, voor innovatie en werkgelegenheid.
‘Klaar voor nieuwe start’

Sander Heijmans is sinds 1 december 2016 directeur van Aviolanda Aerospace. Hij was daarvoor directielid van Maastricht Aachen Airport. Bij zijn aantreden in West-Brabant trof hij een organisatie aan die ’klaar is voor een nieuwe start’, zo zegt hij het zelf.

“Qua vastgoedontwikkeling en onroerend goed zijn we redelijk op orde. We moeten nu werken aan verbetering van het fijnere ecosysteem en werken aan de groei van het maintenance cluster, mede op basis van de spin-off van het onderhoud aan de F35.”

Hek open
Het openen van het (tot dan toe altijd gesloten) hek tussen de vliegbasis en het bedrijventerrein is meer dan een symbolische stap alleen, zegt Heijmans.

Het is namelijk nog maar het begin. “We ontwikkelen nu bijvoorbeeld een nieuwe hal, waarin op dagelijkse basis defensie, Fokker en andere bedrijven met elkaar samenwerken. Aan nieuwe composieten. Aan nieuwe onderdelen. Nee, we hebben nog geen defintieve naam voor die hal, dus suggesties zijn welkom. Én we willen graag 1 beveiligingssysteem voor defensie enerzijds en onze terreinen en mensen anderzijds.”

‘We ontwikkelen nu een nieuwe hal, waarin op dagelijkse basis defensie, Fokker en andere bedrijven met elkaar samenwerken’

Sander Heijmans, directeur Aviolanda Aerospace
Bosbranden opsporen

Ook van het Dutch Drone Centre verwacht Heijmans veel. Dat moet onder meer een duidelijker regelgeving opleveren voor het gebruiken van een drone. “Zo denken wij na over systemen met drones die bosbranden opsporen. We gaan wellicht proeven doen in de bosrijke gebieden rondom Woensdrecht. Maar drones gaan ook dijken en kustlijnen bewaken.”

Heijmans heeft de ambitie om het bedrijventerrein en de werkgelegenheid verder te laten groeien. “Ik ga er vooral voor zorgen dat bedrijfsleven, onderwijs en overheid hier nóg beter met elkaar kunnen samenwerken en dat het cluster 1 geheel wordt”, zegt Sander Heijmans. “We staan inmiddels in ieder geval goed voorgesorteerd.”

<

Drones gaan ook dijken en kustlijnen bewaken.

In de mix

Reageren

Dank voor uw reactie. Het zal worden getoond na goedkeuring.

    Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan