ECONOMIE
Een nieuwe hartklep van cellen uit je eigen lichaam. Of een complexe botbreuk die wordt gerepareerd met eigen botweefsel. Het klinkt als toekomstmuziek, maar is dichterbij dan we denken.

Lees meer

Brabant wereldspeler in medische technologie

Razendsnelle ontwikkeling

De regeneratieve geneeskunde – die slim gebruik maakt van ons zelfherstellend vermogen – maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Ook in Brabant.

Zo kregen al 12 kinderen met een aangeboren hartafwijking een nieuwe hartklep die het lichaam zichzelf laat herstellen. De geneeskunde wordt steeds slimmer. Wie nu een nieuwe hartklep nodig heeft, krijgt een metalen, kunststof of biologische klep. Bij de metalen variant blijft de patiënt afhankelijk van bloedverdunners. Een biologische klep van dierlijk weefsel gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee.

‘Bij regeneratieve geneeskunde creëert ons lichaam zelf nieuwe weefsels en organen.’

Carlijn Bouten, hoogleraar TU Eindhoven

Absolute doorbraak

Een levende hartklep van lichaamseigen materiaal is de ideale oplossing. “De patiënt heeft geen medicijnen meer nodig, de klep gaat levenslang mee én kan zichzelf aanpassen aan veranderende situaties, zoals groei”, aldus Carlijn Bouten, hoogleraar cardiovasculaire regeneratie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Een absolute doorbraak dus, mede dankzij Brabantse kennisinstellingen en innovatieve bedrijven.

Oplosbare mal

Bij regeneratieve geneeskunde worden slecht functionerende organen en weefsels dus niet meer door de handen van de chirurg gerepareerd, maar zorgt ons lichaam zelf voor herstel. Of het creëert zelfs nieuw weefsel, zoals bij de hartklep.

“In geval van de hartklep wordt een oplosbare mal in het lichaam geplaatst. Deze mal heeft de vorm en functie van een hartklep”, legt Bouten uit. “De mal trekt cellen aan uit de bloedstroom, die nieuw weefsel aanmaken op de mal. Na ongeveer een jaar is er een lichaamseigen klep gevormd en is de kunststof mal afgebroken. En dat met slechts 1 operatie en zonder risico op afstotingsverschijnselen.”

Carlijn Bouten | hoogleraar TU Eindhoven

Lifetech is booming

Deze revolutionaire methode maakt gezondheidszorg goedkoper, bespaart veel menselijk leed en creëert volop nieuwe bedrijvigheid. Reden voor de provincie om deze vorm van geneeskunde actief te ondersteunen bij kennisinstellingen en innovatieve bedrijven in Brabant. De sector lifetech, waarvan regeneratieve geneeskunde deel uitmaakt, is booming.

Op wereldschaal is Brabant een van de topspelers. Van de 15 grootste fabrikanten van medische apparatuur zitten er 6 in Brabant. Ook toonaangevende kennisinstituten, zoals TU/e, Holst Centre, Avans en Fontys Hogescholen, zijn hier gevestigd. Samen met het bedrijfsleven leveren zij een grote bijdrage aan de vernieuwing in de zorg.

Levend weefsel

Xeltis in Eindhoven is een van die vernieuwende bedrijven. Als spin-off van de TU/e stond de startup mede aan de basis van de hartklepmal en was het het eerste bedrijf ter wereld dat de biologisch afbreekbare hartklep naar patiënten bracht.

“We begonnen met het kweken van levend weefsel in een laboratorium. Maar dat bleek te gecompliceerd en te kostbaar”, aldus wetenschappelijk directeur Martijn Cox. “Nu weven we een mal met een dunne draad van het afbreekbare polymeer, dat in het lichaam wordt geplaatst.

‘Onze materialen laten het lichaam zichzelf herstellen, met gebruik van natuurlijke processen.’

Martijn Cox, wetenschappelijk directeur Xeltis
Martijn Cox | Wetenschappelijk directeur Xeltis

Slimme hartklep

Xeltis Eindhoven

Nieuwe, hoogwaardige industrie

Op deze manier laten onze materialen het lichaam zichzelf herstellen, met gebruik van natuurlijke processen.” Ons lichaam kan op termijn wellicht ook bloedvaten, de hartspier zelf, nieren, tussenwervelschijven, bot en kraakbeen zelf creëren. De hoop is dat nierziekten en ziekten als diabetes en artrose straks niet meer chronisch zijn, maar kunnen worden genezen in plaats van bestreden.

“Wat ervoor nodig is, is nieuwe kennis, die hand in hand gaat met een nieuwe, hoogwaardige industrie”, zegt Carlijn Bouten. “Die ontstaat van onderaf door de grote vraag van de patiënt. Brabant is met de TU/e en een aantal startups vertegenwoordigd in het internationale samenwerkingsverband RegMed XB. Dit is een krachtig, nieuw instituut voor regeneratieve geneeskunde.”

Werkelijkheid nabootsen

Ook LifeTec Group in Eindhoven is partner in RegMed XB. “Ons bedrijf slaat een brug tussen de klinische en de technische wereld”, vertelt directeur Jurgen de Hart.

“We voeren toegepast biomedisch onderzoek uit, beoordelen medische hulpmiddelen en ontwikkelen nieuwe technologie. ”Het streven van LifeTec Group is om de werkelijkheid zo optimaal mogelijk na te bootsen in een biosimulator. De Hart: “We hebben bijvoorbeeld een bioreactor ontwikkeld die botten en kraakbeen maandenlang in leven houdt voor medische testen. Een andere bioreactor kan langere tijd de afgifte van medicijnen onderzoeken in de bloedvaten, wat uniek is in de wereld.”

‘Ons bedrijf slaat een brug tussen de klinische en de technische wereld.’

Jurgen de Hart, directeur LifeTec Group

Dubbele winst

Xeltis richt zich voorlopig nog op hart en bloedvaten. “Onze focus is nu de kinderhartklep. Alleen al in Nederland worden per jaar 1.000 kinderen geboren die een nieuwe hartklep nodig hebben”, zegt Martijn Cox. “Uiteindelijk willen we de standaard zijn voor alle nieuwe hartkleppen en bloedvaten. Dat gaat wereldwijd om honderdduizenden patiënten per jaar. Hun kwaliteit van leven gaat omhoog, terwijl de kosten voor gezondheidszorg omlaag gaan. Dat is dubbele winst.”

Amateurkunst

Reageren

Dank voor uw reactie. Het zal worden getoond na goedkeuring.

    Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan