MILIEU

Schone bodem

‘Wij leveren iets af voor de toekomst’

Het valt meteen op als je door de Dorpstraat in Riel rijdt. De gele bouwkeet en de grondwaterzuivering kunnen niemand ontgaan. Er wordt 500 vierkante meter sterk verontreinigde grond gesaneerd. Vanuit de provincie onder leiding van André Verstappen en met toezicht van Martin de Ruijter. “Wij leveren iets af voor de toekomst.”

Lees meer

Martin de Ruijter en André Verstappen

Bodemadviseur en projectleider bodemsanering

People-manager

“Bij dit werk moet je people-manager zijn”, stelt bodemadviseur Martin de Ruijter.

Met projectleider bodemsanering André Verstappen werkt hij samen met aannemers, grondwerkers, planners, archeologen en milieukundigen. Maar ook met buurtbewoners, wethouders en de pers. Van coöperatief tot dwarsliggend.

Sterk verontreinigde grond

“Bij deze klus in Riel gaat het om een terrein dat is vervuild door een chemische wasserij, die daar van 1972 tot 1986 in bedrijf was”, vertelt De Ruijter, terwijl we in de gele bouwkeet van aannemer Heijmans zitten. “Daarbij kwamen reinigingsmiddelen van de wasserij in de grond en het grondwater terecht. Om die grond schoon te maken, hebben we 2 garages afgebroken en zijn we nu 500 vierkante meter grond aan het afgraven en vervangen. Dat is bijna 1200 kuub sterk verontreinigde grond, overwegend zand en een beetje klei en veen. Na afloop van de sanering bouwen we 2 nieuwe garages. De klus kost ruim 4 ton.”

‘Op dit moment zijn we met een inhaalslag bezig.’

Martin de Ruijter | provincie Noord-Brabant

Informatieavond

Een graafmachine, een bemalingspomp, een zuiveringsinstallatie, een bouwkeet, een container en een omkleedkeet vullen de achtertuinen van 3 gezinnen en een deel van de openbare weg. “Wij hebben met de betrokken buurtbewoners nauw contact”, zegt Verstappen. “Zo hebben we bijvoorbeeld een informatieavond gehouden. En nu de werkzaamheden in volle gang zijn, maken we bijna dagelijks wel even een praatje met ze.”

Risico’s

Bodemverontreiniging kun je onderverdelen in 2 categorieën: met of zonder risico’s. Bodemverontreinigingen zonder risico worden op een natuurlijk moment aangepakt, bijvoorbeeld in combinatie met bouwactiviteiten. Voor de bodemverontreinigingen met risico’s ligt dat anders. Die moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Het gaat hierbij om risico’s voor de volksgezondheid, verspreiding van de verontreiniging via het grondwater of risico’s voor de natuur.

Veroorzaker

In de meeste gevallen voeren eigenaren of veroorzakers bodemsaneringen uit. Gaat het om een verontreiniging met risico’s, zoals hier in Riel, dan komt in sommige gevallen de provincie in actie. 9 van de 10 keer is er dan ook een veroorzaker of een verantwoordelijke (bijvoorbeeld een terreineigenaar of een ontwikkelaar) aan te spreken op de aanpak van de verontreiniging.

Bij bodemsanering denken de meeste mensen direct aan zware verontreiniging op
industrieterreinen of vuilnisbelten.

Ook in woonwijken
Maar ook in woonwijken kan het nodig zijn om de bodem aan te pakken. Het gaat dan
bijvoorbeeld om asbest in de bodem of afval van een vroegere leerlooierij, verffabriekje of chemische wasserij.

‘Wij hebben met de betrokken buurtbewoners nauw contact.’

André Verstappen | provincie Noord-Brabant
Inhaalslag

“Op dit moment zijn we met een inhaalslag bezig”, zegt De Ruijter. Vorig jaar heeft de provincie ongeveer 30 spoedeisende bodemverontreinigingen in kaart gebracht die ze zelf moet saneren. In een convenant met het rijk heeft de provincie zich gecommitteerd aan de afspraak om de risico’s van deze bodemverontreinigingen vóór 2021 weggenomen te hebben. Op dit moment lopen er 6 saneringen tegelijk in Brabant die door de provincie worden uitgevoerd. Het aantal niet spoedeisende gevallen is trouwens veel groter.

Veel plannen

Er komt bij zo’n bodemsanering veel kijken. “Er moet een saneringsplan komen, evenals een bemalingsplan, een verkeersplan, een
veiligheids- en gezondheidsplan en een communicatieplan“, vertelt Verstappen. “We
moeten van alle markten thuis zijn, zelfs van het bouwen van nieuwe objecten. Op die manier word je vanzelf een people-manager.” Het is al ver in de middag, maar er wordt voor de verslaggever en de fotograaf nog fijn een kopje koffie ingeschonken. Je bent peoplemanager of je bent het niet.

Groener sporten

Reageren

Dank voor uw reactie. Het zal worden getoond na goedkeuring.

    Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Uw naam

E-mail

Meld aan