Magazine Brabant Magazine 37 | November 2018
“Ik heb er veel profijt van gehad. Je wordt samengebracht met mensen van andere kunstacademies. Daarbij leer je ontzettend veel van elkaar. In een leerling-meester project werd ik gekoppeld aan beeldend kunstenaar Stijn Peeters. Hij was zeer betrokken bij wat ik deed. Klaartje Esch van Kunstpodium T benaderde mij recent voor het geven van tekenworkshops aan studenten van Fontys Hogeschool.”
Talenten krijgen de kans om een artistiek signatuur te ontwikkelen en binding te krijgen met een toekomstig publiek.
De Brabantse professionele kunst- en cultuursector, de provincie Noord-Brabant, brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) en De Kunst van Brabant werkten de afgelopen tijd gezamenlijk aan een nieuwe werkwijze voor talentontwikkeling. Die zorgt ervoor dat kunstenaars optimaal worden begeleid. Ze krijgen de kans om een artistiek signatuur te ontwikkelen en binding te krijgen met een toekomstig publiek. De samenwerkende partners zorgen vervolgens voor een introductie bij fondsen, professionals en media.
Je kunt je als kunstenaar opsluiten in je atelier en heel vet werk maken, maar als niemand dat ziet…
Klaartje Esch is kunstenares en tevens managing-director en projectcoördinator voor Kunstpodium T. “Marthe Zink is een goed voorbeeld van iemand die al op jonge leeftijd werd gestimuleerd. En het gaat nog steeds heel goed met haar ontwikkeling. Binnen Kunstpodium T werken we momenteel met 14 toffe meesters die de talenten begeleiden, inspireren en helpen naar buiten te treden. Want je kunt je als kunstenaar opsluiten in je atelier en heel goed nieuw werk maken, maar als niemand dat ziet… ”
Tegenwoordig moeten studenten heel veel werken. Da’s moordend voor de creativiteit, het culturele netwerk verwatert, ze worden nergens meer gevraagd en ze raken gedemotiveerd. We willen in Brabant graag talent behouden. Dan mogen we ze wel wat bieden. Een goed leefklimaat ontwikkelen, experimenteren en netwerken opbouwen. We moeten een humuslaag creëren waarop kunstenaars kunnen groeien.”
Talenten staan centraal en worden door coaches optimaal ondersteund en begeleid binnen nieuwe netwerken in de disciplines (pop)muziek, podiumkunsten, beeldende kunst, film/av en letteren. In Brabant werkt de kunst- en cultuursector al ruim drie jaar samen volgens deze werkwijze.
‘Met deze vorm van talentenontwikkeling houden we het talentenvuur brandend en kunnen we het zelfs nog verder aanwakkeren.’
“Via het bkkc kwam ik in aanraking met het project. Ik werd gekoppeld aan coach Bert Palinckx van November Music. Het bleek een prima match. Het netwerk dat ik via de ondersteuning heb opgebouwd, is ook weer interessant voor November Music. Het mes snijdt dus aan 2 kanten. Met deze vorm van talentenontwikkeling houden we het talentenvuur brandend en kunnen we het zelfs nog verder aanwakkeren. Strootman won dit jaar de prestigieuze internationale Gaudeamusprijs voor jonge muziekpioniers. “Dan sta je in de spotlights alsof er een bouwlamp op je is gericht.”
Er liggen nu veel kansen voor talenten. Maar op eigen benen staan, is nog steeds een ander verhaal.
Bert Palinckx is creatief directeur van November Music, sinds 1993 een jaarlijks terugkerend internationaal festival voor actuele muziek. “Binnen het traject ‘New Arrivals’ coördineer en begeleid ik nieuwe talenten op het gebied van nieuwe muziek en jazz”, vertelt Palinckx. “Daarnaast was ik coach van Aart Strootman. Hij is inmiddels duidelijk talent af en kan zeer goed op eigen benen staan. Vanuit November Music blijven we elkaar ondersteunen.”
In de huidige vorm van talentontwikkeling is het talent direct aangesloten bij podium, festival of galerie; dichtbij de praktijk dus. Voor talenten is het een combinatie van spelen, uitproberen en feed back krijgen. “Ik nam Aart vaak mee naar festivals en stelde hem vervolgens voor aan relevante mensen”, aldus Palinckx. Volgens hem kan de coördinatie van de talenten nog wel wat beter. “Ze zouden nog meer met elkaar gekoppeld mogen worden.
Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?