NATUUR

BERMBEHEER &
BERMBEWONERS

Natuur langs de weg

Je staat er (letterlijk) niet bij stil, maar de provincie heeft 950 hectare aan berm te onderhouden. Brabant heeft immers 550 kilometer aan provinciale wegen. En dat betekent rekening houden met verkeersveiligheid, flora en fauna én hergebruik. De komende weken wordt er weer volop gemaaid. Daarom een kennismaking met 12 bermbewoners.

Lees meer

Berm volgens het boekje

Berm: graskant langs weg of spoorbaan, zegt het woordenboek.

Maar op dat stukje graskant staan vaak ook bomen en struiken. En recent onderzoek heeft uitgewezen dat er per gemiddeld stuk berm tussen de 50 en 750 (!) dieren en diertjes leven als je zorgt dat de bloemrijke begroeiing pakweg een meter hoog is. “Alle reden om zorgvuldig met de berm om te gaan, en daarbij de verkeersveiligheid niet uit het oog te verliezen”, zegt Frans Groenen, themabeheerder groen bij de provincie Noord-Brabant.

Frans Groenen | provincie Noord-Brabant

TOP 12 BERMBEWONERS

Welke planten en dieren de provincie het best probeert te beschermen? Kijk hier naar de top 6 van planten en de top 6 van dieren die langs provinciale wegen te vinden zijn. Zeg maar: de bermbewoners.

Berm als weg voor plant en dier

Berm heeft functie

De gemeenten hebben de grootste hoeveelheid bermen te onderhouden. De provincie staat op plaats 2, het rijk op 3. Bermbeheer is een wettelijke taak. Afhankelijk van de grondsoort wordt een stuk berm 1 keer per jaar (op zandgrond) tot wel 3 keer per jaar (op kleigrond) gemaaid. Het groen in een berm wordt anders onderhouden dan het groen in een bos, want een berm heeft een functie voor de weg. “Daarom sturen wij het liefst op algemene biodiversiteit en niet uitsluitend op zeldzame planten of dieren”, aldus Groenen. “Hoe gefaseerder je maait, hoe meer insecten er overblijven, en ook dat is tegenwoordig belangrijk.”

Slingermaaien

Er zijn veel methoden om specifiek 1 plant of dier te beschermen. Een voorbeeld is het zogenoemde sinusmaaien, of slingermaaien. Op deze manier blijven bloemrijke stukken langer staan, waardoor bijen en patrijzen (die sterk in aantal afnemen) hun leefgebied behouden. Bermen moeten het verkeer niet alleen geleiden, maar ook de verkeersveiligheid dienen. Daarom wordt er standaard 1,5 meter naast de weg gemaaid, evenals rond borden, paaltjes en allerlei kastjes.

Zichthoeken

Bovendien moet je rekening houden met zogeheten zichthoeken. Hierdoor kunnen weggebruikers over een stuk berm heen kijken om andere verkeersdeelnemers te zien. “Er zijn allerlei voorwaarden voor de aannemer”, legt Groenen uit. “Het werk moet bijvoorbeeld snel gebeuren om het verkeer niet op te houden. En het maaisel moet worden afgevoerd.” Sinds 1 januari heeft de provincie een nieuw bedrijf dat het werk in Brabant uitvoert: de opdrachtnemerscombinatie Eschdoorn. Met een nieuwe manier van aanbesteden is het functionele doel van bermen geformuleerd, maar heeft de uitvoerende partij veel vrijheid om het op haar eigen manier te doen.

Hergebruik

Het afgevoerde maaisel kan eventueel worden hergebruikt. Nu nog belandt het meeste op de composthoop. “Maar er zijn proeven om maaisel te hergebruiken en er bijvoorbeeld eierdoosjes, geleiderail, verkeersborden of bankjes van te maken. Zoals dat langs de provinciale weg N272 Gemert – Boxmeer wordt getest. Op te lossen probleem is nog wel dat bermmaaisel vaak vervuild is met papier en fijnstof, of door de uitlaatgassen”, zegt Groenen. Om het werk voor opdrachtnemers gemakkelijk te maken, is elke berm in Brabant in kaart gebracht.

Populieren populair

Een goed voorbeeld van hergebruik zie je bij Stichting Peppelhout, dat circulair gebruik van populieren stimuleert. Verduurzaamd populierenhout heeft dezelfde kwaliteit als tropisch hardhout en het hout is dus zeer geschikt om te hergebruiken. Door dat hergebruik lokaal bekend te maken, probeert de stichting steeds meer populieren een tweede leven te geven in de vorm van wanden, daken, vloeren, maar ook van tafels, keukens of kasten. Zoals gezegd: Je staat er (letterlijk) niet bij stil, maar die stukjes natuur langs de weg hebben wel degelijk aandacht van velen. Let er eens op, als u er langs rijdt.

Leegstaande stallen

Reageren

Dank voor uw reactie. Het zal worden getoond na goedkeuring.

    Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan