RUIMTE

Leegstaande
stallen en schuren

Wat kun je ermee?

Boeren en Brabant, het was eeuwenlang een vanzelfsprekende combinatie. Zoals te zien aan de talloze boerderijen, erven en bijgebouwen in het agrarische landschap tussen de dorpen en gehuchten in. Maar wie goed kijkt, ziet daar nu een groeiend aantal leegstaande stallen en schuren staan.

Lees meer

Nieuwe bestemming

In samenwerking met Brabant Advies en Stimulus ondersteunt de provincie
eigenaren bij het zoeken naar een nieuwe bestemming voor oude bedrijfspanden.

Doel is minder leegstand in het buitengebied om verloedering, gezondheidsrisico’s en onveilige situaties te voorkomen. In veel situaties zal sloop aan de orde zijn, maar een aantal eigenaren zoekt een nieuwe bestemming voor hun agrarische onderneming.

Hulp voor eigenaren
Om eigenaren te helpen, besloot de provincie in samenspraak met 20 Brabantse gemeenten, Brabant Advies en Stimulus tot VABIMPULS:

een voucherregeling en kennisplatform voor eigenaren en een inspiratiebox voor gemeenten. Deze regeling voor vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB) is voor alle eigenaren van lege stallen en schuren die met hun onderneming gestopt zijn. Met een voucher kunnen zij terecht bij onafhankelijke deskundigen van VABIMPULS. Zij denken mee over de ingrijpende beslissing over sloop of herbestemming.

‘Blijf vooral bij jezelf en laat je niet in een richting praten die je niet op wilt.’

Elsa en Ivo Liebregts | Paard en Pony Plezier
Paradijs voor ruiters

Elsa en Ivo Liebregts vormden het voormalige varkensbedrijf van de ouders van Ivo om tot Paard en Pony Plezier.

Een paradijs voor ruiters in het buitengebied van Diessen. Toen de keuze voor de nieuwe bestemming eenmaal was gemaakt, rezen er nieuwe vragen. “De kundigheid om les te geven hadden we wel in huis. Maar het zakelijke gebeuren – het stukje bedrijfsmanagement, hoe zet je nou een plan op, het totaalplaatje – daar hadden we hulp bij nodig”, vertelt Elsa.

Paard en Pony Plezier

video-impressie

Legpuzzel

Met inhoudsdeskundigen spraken zij over het bestemmingsplan, de Hinderwet en de bouwmogelijkheden. Ivo: “Doordat deze deskundigen een goed advies kunnen geven, maak je een legpuzzel die steeds meer af is.” Zo ontstond een nieuw bedrijfsmodel en werd de varkensstal omgevormd tot een fonkelende indoor rijbaan. “Blijf vooral bij jezelf en laat je niet in een richting praten die je niet op wilt. Stá ervoor, want dan draag je het ook uit. En zet alles op papier!” Het is een les die Elsa en Ivo al doende leerden. En het loont: ze hebben het razend druk.

Peer Verkuijlen | projectleider van VABIMPULS
Baas in eigen bedrijf

Uitgangspunt in de gesprekken met ondernemers, zoals Elsa en Ivo, is dat de eigenaar van het leegstaande gebouw altijd verantwoordelijk blijft.

Peer Verkuijlen, projectleider van VABIMPULS: “We ondersteunen eigenaren bij het actief nadenken over nieuwe gebruiksmogelijkheden of sloop. Het gaat erom, hen in hun beweging te helpen en een ontwikkeltraject op gang te brengen. Dat lukt. Voor de 1e tranche van de voucherregeling die liep tot 9 januari zijn meer dan 70 aanvragen gedaan. Meer dan 50 indieners hiervan zijn al met deskundigen aan de slag. Voor concrete resultaten is het nog te vroeg, maar er komen beslist mooie plannen uit voort. Aan het kennisplatform zijn nu al 20 deskundigen verbonden. En er is per 1 maart een 2e ronde, waarbij weer nieuwe aanmeldingen voor de voucherregeling mogelijk zijn.”

Als de leefbaarheid, veiligheid of het vestigingsklimaat door de leegstand in het nauw komt, dan is er ook een rol voor de overheid.

Bijvoorbeeld als leegstaande stallen of schuren worden gebruikt voor illegale praktijken, zoals wietteelt of fabricage van drugs. In Brabant komt dit probleem relatief veel voor. Tussen 2000 en 2012 zijn 4.500 agrarische locaties vrijgekomen. Van de 14.000 overgebleven bedrijfslocaties komen er tot 2030 nog eens 5.000 vrij. Een beperkt deel van deze gebouwen vindt een nieuwe bestemming. De totale leegstand loopt naar verwachting op naar de 6,2 miljoen m2 in 2030.

‘Wij willen hier later graag een mantelzorgwoning bijbouwen voor als wij ouder worden.’

Mien Meulendijk | Maarheeze
Van asperges
naar fijnmetaal

Mien Meulendijk en haar man moesten eind 2008 hun bedrijf in Maarheeze stoppen. Een tuinbouwbedrijf met als hoofdgewas asperges.

Opvolging binnen de familie bleek moeilijk en uitbreiding was te duur. “Wel zijn wij hier altijd blijven wonen als particulier”, aldus Mien. Een lege tuinbouwloods en veldschuur bleven achter. In 2016 vestigde de zoon van het echtpaar een klein ambachtelijk fijnmetaalbedrijf op een bedrijventerrein. Die bedrijfslocatie bleek al snel te klein. Zomer 2017 ontstond het idee om de oude panden van het tuinbedrijf te gebruiken voor de uitbreiding van het metaalbedrijf.

‘Wie goed kijkt, ziet een groeiend aantal leegstaande stallen en schuren in het buitengebied.’

Mantelzorgwoning

Via de gemeente schreef de familie Meulendijk zich in voor de voucherregeling. De 1e adviesgesprekken gingen over de bestemmingswijziging van agrarisch naar fijnmetaal. In fase 2 schoof een deskundige Ruimtelijke Ordening van VABIMPULS aan. “En daarna moest de aanvraag worden ingediend”, vertelt Mien. Ze is een beetje voorzichtig over de toekomst, want het is eerst zien, dan geloven. “Wij willen hier later graag een mantelzorgwoning bijbouwen voor als wij ouder worden. Onze huidige, vrijstaande woning gaat dan naar onze zoon die van daaruit zijn bedrijf runt.” En dat allemaal op één plek, waar dan geen asperges meer van het land komen, maar mallen en gereedschappen van metaal.

Veerkracht

Reageren

Dank voor uw reactie. Het zal worden getoond na goedkeuring.

    Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan