Magazine Brabant Magazine 37 | November 2018
‘Sociaal én succesvol ondernemen kan wel degelijk goed samengaan.’
Mensen ontwikkelen zich via sociale netwerken. Daarmee hebben ze toegang tot hulpbronnen die ze individueel niet kunnen bereiken. Sociale veerkracht zie je gewoon om je heen. Petra van Dijk, beleidsmedewerker bij de provincie: ”Bij Sociale Veerkracht bouwen we aan de community Stérk Brabant.
Deelnemers zijn maatschappelijke initiatieven én allerlei organisaties die initiatieven sterker helpen maken.”
Als voorbeeld noemt Van Dijk ‘Verspild Talent’. “Doel is om meer duurzame banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met veel enthousiaste partners proberen we ondernemers mee te nemen in de gedachte dat sociaal én succesvol ondernemen wel degelijk goed samengaan.”
Monique de Leeuw is kwartiermaker van ‘Verspild Talent’. “Hoe kan het toch dat we ons in Nederland zo inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen en dat het dan toch niet voldoende lukt? Geïnteresseerde ondernemers hebben behoefte aan een laagdrempelige, financieel haalbare aanpak om deze groep duurzaam in te zetten. Als we dat kunnen regelen, is de motivatie van de ondernemers om mee te doen groot.”
Leermodel
“Kern van de zaak is dat we (nieuwe) business met werkgevers ontwikkelen om tot de realisatie van duurzame arbeidsplekken te komen”, stelt De Leeuw. “Daarnaast moeten we de toegankelijkheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroten voor ondernemers. We zetten in op zo’n 100 plaatsingen in 2018; een voorzichtig begin en leermodel dus. Een model waar we vervolgens ook buiten Brabant mee aan de slag kunnen.”
‘Kern van de zaak is dat we (nieuwe) business met werkgevers ontwikkelen om tot de realisatie van duurzame arbeidsplekken te komen.’
José Bielderman en Kitty Hesen, 2 buurvrouwen in de wijk Prinsejagt in Eindhoven, begonnen een project voor wijkbewoners om zelfstandig oud te worden. Bielderman: “De overheid propageert om je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de invulling van je oude dag. Dat is precies de basis geweest van het project. We benaderden 60-plussers uit de wijk. Er kwamen 135 mensen naar de startbijeenkomsten van de Zorg Samen Buurt.”
Ontmoeten voorop
José Bielderman: “We vroegen wat er nodig was om op een goede en veilige manier oud te worden. Ontmoeten, kennen en gekend zijn, bleken de belangrijkste criteria.” Het eigen onderkomen biedt dagelijks diverse activiteiten, zoals een koffie-inloop, een leesclub, Franse en Duitse conversatiemiddagen en sportief bewegen.
De grote groep vrijwilligers is zeer enthousiast, maar niet verplicht om continu actief te zijn. Bielderman: “We hebben inmiddels 17 Zorg Samen Buurten op weg geholpen.”
Hulptelefoon
Scorend initiatief van de Zorg Samen Buurt is de hulptelefoon. Die wordt dagelijks door vrijwilligers per toerbeurt tussen 8.00 en 20.00 uur bemand. Buurtbewoners kunnen er terecht voor kleine klusjes of helpende hand die door ruim 100 vrijwilligers worden opgepakt. “Het werkt perfect”, concludeert Bielderman. “Die egoïstische samenleving blijkt in ieder geval hier dus toch wel mee te vallen. Mensen komen hier op de koffie en vertellen ons dat ze met dit initiatief veel meer buurtgenoten kennen en het zelfs de motivatie is om uit bed te komen.”
‘We hebben inmiddels 17 zorgzame buurten op weg geholpen.’
Vanuit Sterk Brabant werken de provincie en Zorgbelang Brabant samen om eenzaamheid en onvoldoende digitale vaardigheden aan te pakken. West-Brabant scoort relatief hoog op eenzaamheid. Daarnaast blijkt dat 1 op de 5 West-Brabanders boven de 55 onvoldoende basisvaardigheden heeft. 6 gemeenten in West-Brabant, Sterk Brabant en Stichting Lezen & Schrijven zijn gestart met het project ‘Ouderen digitaal de deur uit’.
Digitale vaardigheden
Mark Neefs werkt via Zorgbelang Brabant aan het project. “We willen vooral laaggeletterde ouderen de eigen deur uit krijgen door hun digitale vaardigheden aan te scherpen. Elke gemeente kiest 2 wijken uit waar sociale veerkracht van bewoners een zetje kan gebruiken. Vrijwilligers proberen de mensen in de wijken naar het Taalhuis te bewegen, waar de bijscholingen worden gegeven. Het stimuleert hun participatie en zelfredzaamheid. En het gaat de eenzaamheid te lijf.”
Mensen leren om zichzelf te motiveren, verantwoordelijk te maken om hun directe omgeving – de buurman – in de gaten te houden, sociale cohesie te bevorderen. Dat blijkt best lastig. Neefs: “Ouderen hebben daar hulp bij nodig. Het initiatief biedt hen een platform waardoor ze ineens heel veel meer kunnen. Een oudere die nu ineens kan appen met haar kleinkinderen bijvoorbeeld, en veel meer dagelijkse zaken via de computer kan regelen.”
Scorend initiatief van de Zorg Samen Buurt is de hulptelefoon.
Er zijn nog geen reacties. Voegt u er als eerste een toe?