LOGISTIEK

OVER WEG, WATER & SPOOR

Logistiek wordt steeds slimmer

We doen het allemaal, en veel: producten bestellen via internet. En we hebben ze liever vandaag dan morgen nog in huis. Dat vraagt om slimme logistiek. Iets waar Brabant sterk in is. Niet voor niets werken ruim 160.000 Brabanders in de logistieke sector. En wist u dat alle Marsrepen voor Europa via Moerdijk gaan?

Lees meer

Logistics Community Brabant

Grote multinationals openden de afgelopen jaren in Brabant distributiecentra van het formaat XXL. Zoals Primark in Roosendaal, Bol.com in Waalwijk en Tesla in Tilburg.

De goede infrastructuur – met kennisinstituten, logistieke hubs voor opslag, en havens en vliegvelden binnen 200 kilometer – maakt vestiging hier interessant.

Nu al brengt de logistieke sector jaarlijks miljarden in het Brabantse laatje. De provincie draagt bij aan een sterke sector door het up-to-date houden van de infrastructuur. En ze investeert, samen met de gemeente Breda, € 6 miljoen in een nieuw netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen: de Logistics Community Brabant. Het doel: structureel innoveren door betere samenwerking tussen kennisinstellingen en het logistieke mkb.

Grote multinationals openden de afgelopen jaren in Brabant distributiecentra van het formaat XXL.

Logistieke hotspot

Als de groei van de wereldhandel doorzet, neemt ook het goederenvervoer in Brabant fors toe. Gelegen tussen de wereldhavens Antwerpen en Rotterdam, is Brabant met recht een logistieke hotspot. Interessant voor de overslag, assemblage en doorvoer van producten van en naar het Europese achterland. Over de weg, via water, over spoor en door buizen komen goederen de regio in, worden opgeslagen of herverdeeld en gaan naar de consument. En dit gebeurt steeds slimmer, efficiënter en sneller. Neem een lading Marsproducten vanaf de fabriek in Veghel als voorbeeld.

‘Door de centrale ligging is Moerdijk voor ons een ideaal knooppunt.’

Theo Drost | Strategic Operations Buyer bij Mars
Mars Nederland vervoert over weg, water en spoor

Mars in Veghel is de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld. Hier worden, vooral voor de Europese markt, Marsrepen, Twix en Snickers geproduceerd.

In andere fabrieken in Europa produceert Mars diervoeding, maaltijden en drank. Voor het vervoer maakt het bedrijf gebruik van weg, water en spoor.

Moerdijk vormt daarin de uitvalsbasis. “Vanuit onze fabrieken in Europa vervoeren we onze producten in containers direct via spoor richting Moerdijk”, vertelt Theo Drost, Strategic Operations Buyer.

Knooppunt
“Daar wordt de lading overgezet op de shortsea schepen richting Groot-Brittannië, Ierland en Scandinavië. Door de centrale ligging is Moerdijk voor ons een ideaal knooppunt. Niet alleen vanuit Veghel en onze fabriek in Oud-Beijerland, maar ook voor de spoorverbinding vanuit het Europese achterland.”

Theo Drost | Strategic Operations Buyer bij Mars
Duurzaam transport

De hele bedrijfsvoering is bij Mars zo duurzaam mogelijk ingericht, ook op logistiek gebied. Drost: “Duurzaamheid is een van onze speerpunten en logistiek heeft hierin een belangrijke rol. De keuzes die we daarin maken, hebben grote invloed op het halen van onze duurzaamheidsdoelstelling. Ook andere factoren spelen mee, zoals de fileproblematiek en het tekort aan chauffeurs. Dit vraagt om de inzet van verschillende vormen van transport. Multimodaal dus.”

A2B-online zet big data in

Een van de bedrijven die de Marsproducten vervoert, is A2B-online in Moerdijk. Dit bedrijf vervoert voornamelijk retailgoederen van en naar Groot-Brittannië.

Dat gebeurt over water, weg en rail. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van big data. De monitoring van digitale gegevens kan volgens algemeen directeur Gerard de Groot leiden tot milieu- en kostenbesparingen.

“In het pilotproject met We4Sea draaien nu 3 van onze 6 schepen mee. We verzamelen alle data over positie, vaarsnelheid, weersomstandigheden, golven, wind en stroming. Zo kunnen we bekijken hoe we brandstof kunnen besparen. Zowel ecologisch als economisch dus een interessante exercitie.”

‘Door alle data over de schepen te verzamelen, kunnen we bekijken hoe we brandstof kunnen besparen.’

Gerard de Groot | algemeen directeur A2B-online
Spoorverbindingen

A2B-online startte in 2013 met 1 gecharterd containerschip. Dit voorjaar voegt het bedrijf het 7e schip toe aan de vloot. Daarmee kan A2B-online de frequentie op een aantal havens weer verhogen. “Wij zijn de easyJet onder de shortsea operators: we gaan voor standaard vervoer in een hoge frequentie”, zegt De Groot. “Goederen uit het Verre Oosten komen via de havens in Antwerpen en Rotterdam in Moerdijk terecht. Sinds wij hier zijn begonnen, zijn er goede spoorverbindingen ontstaan richting Italië, Duitsland en Zuid-Nederland en hebben we Brabant op dit vlak competitiever weten te maken. Geen doel op zich, maar een mooie bijkomstigheid waarop we best trots zijn.”

‘1 op de 4 vrachtwagens op de Nederlandse snelwegen rijdt leeg. Hartstikke zonde en slecht voor het milieu en je portemonnee.’

Roderick Rodenburg | directeur Synple
Synple bundelt transportladingen

Dat big data een steeds grotere rol speelt in de logistiek, laat ook de Bredase start-up Synple zien. Het bedrijf ontwikkelde een online platform waarop vervoerders onderling ritten kunnen uitwisselen en ladingen kunnen bundelen.

Zo wordt voorkomen dat vrachtwagens vol heen rijden en leeg terug. “1 op de 4 vrachtwagens op de Nederlandse snelwegen rijdt leeg. Hartstikke zonde en slecht voor het milieu en je portemonnee”, zegt directeur Roderick Rodenburg. Samen met zijn compagnon ging hij 3 jaar geleden met Synple aan de slag.

Roderick Rodenburg | directeur Synple

trans·port

(het; o; meervoud: transporten)
vervoer: iem. of iets op transport stellen

 

lo·gis·tiek

(de; v) beheersing van alle
goederenstromen, personen- en
dataverkeer, nodig om een bedrijf enz.
te laten functioneren
Juiste match

Rodenburg: “Ons platform is eenvoudig te koppelen aan het planningssysteem van transporteurs. Aan de hand van de data is te zien wie wanneer leeg rijdt. Vervoerders kunnen zo zelf de juiste match maken. Dat gebeurt op basis van vooraf gemaakte afspraken met andere transporteurs op het platform. Niet de laagste ritprijs bepaalt dus de match, zoals op de commerciële marktplaatsen, maar de efficiëntie.” Een gat in de markt, zo blijkt. Inmiddels telt het Synple-team al 20 medewerkers en worden diverse sectoren bediend. “Over 5 jaar? Dan draait ons platform in heel Europa”, klinkt het stellig.

Schoolpleinen met groen

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan