VOEDSEL

De Nieuwe Boer boert duurzaam

Rondeelkip, familievarken, trampolinekoe

 Brabant is in 2018 de ‘Europese Regio van de Gastronomie’. Een jaar lang zetten we de schijnwerpers op gezond en duurzaam eten. Er is een internationale publiekcampagne. En er zijn 10 themamaanden. Juli is de maand van De Nieuwe Boer: boeren die werken aan een duurzamere manier van dieren houden. Daaruit ontstaan mooie initiatieven voor kip, varken en koe.

Lees meer

Wat is het Foodjaar?

Ook in de toekomst willen we gezond en eerlijk voedsel produceren. Een jaar lang laat Brabant zien hoe er wordt gewerkt aan het voedselsysteem van de toekomst dat beter is voor mens, dier én milieu. In het WeAreFood-jaar 2018 staat 10 maanden lang steeds een ander thema centraal, Keukens genoemd.

In deze Keukens wordt het Brabants ondernemerschap ingezet om de oplossingen van morgen te bedenken en te ontwikkelen voor de problemen van vandaag. Op die manier is het jaar een versneller voor vernieuwing in de foodbranche, wat weer goed is voor het milieu. Zoals bij De Nieuwe Boer. Die houdt kippen, varkens of koeien, bij voorkeur op een zo duurzame en zo diervriendelijke manier. In Brabant zijn deze nieuwe initiatieven al realiteit of ze worden dat binnenkort.

Voorbeeld van een Rondeelstal

Rondeelkip

Rondeel is een concept waarbij het draait om 3 aspecten: het welzijn van de kip, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de werkplek voor de kippenhouder.

Het concept is ontstaan uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in samenwerking met de Vencomatic Group van Cor en Han van de Ven uit Eersel. Een rondeel is een ronde stal voor kippen met een dagverblijf (in de buitenlucht en met een grasondergrond), een nachtverblijf (waar de kippen eten en drinken) en een bosachtige rand met stukken boomstam.

Tunnel

In het rondeel in Wintelre is er een tunnel waar bezoekers door het glas heen de kippen en hun gedragingen kunnen bekijken. Er huizen 36.000 kippen, verdeeld over 6 taartpunten in het gebouw. Het afvoeren van de eieren gebeurt automatisch, omdat de kippen hun ei leggen in een deel van het rondeel waar de eieren worden opgevangen. Op een aantal andere plaatsen in Nederland staan soortgelijke rondeelstallen.

Het afvoer van de eieren gebeurt automatisch.

Tijdens het Foodjaar wordt ondernemerschap ingezet om de oplossingen voor het voedselvraagstuk te bedenken.

Een animatie over het Familievarken

Familievarken

Het Familievarken is een duurzaam vleesconcept dat staat voor duurzamere en gelukkigere varkens.

In de Familiestal lopen varkens gewoon op het zand. Varkens zijn slim, en poepen op een slim varkenstoilet. Hiermee proberen ze het ontstaan van ammoniak te voorkomen, en fijnstof en uitstoot van ziektekiemen terug te dringen. Dat is niet alleen fijn voor de varkens, maar ook voor buren van de Familiestal.

Trampolinekoe

De familie Van Esch uit Heukelom (boven Tilburg) krijgt binnenkort een koeientuin. Daar staan de koeien met hun poten niet op een betonvloer of een andere harde ondergrond.

Vader Jan en zoon Arjan van Esch laten straks hun 70 dieren rondlopen op een soort trampolinezeil, met daaronder een zacht verende korrellaag en daar weer onder een dichte folie. Het resultaat: mest en urine worden gescheiden opgevangen en afgevoerd. Op die manier probeert men ook hier de uitstoot van ammoniak, één van de grootste milieuvervuilers van de veeteelt, te verminderen. De mest kan bovendien worden verwerkt en verkocht.

De koeientuin in de praktijk

Agrofoodpluim

In de ruime en lichte stallen komen straks bomen en planten. De natuurlijk uitziende stal geldt als goed voorbeeld van een nieuwe manier van boeren. Er komt ook een terras naast de stallen, waar bezoekers met eigen ogen de koeien en hun omgeving kunnen bekijken. De familie Van Esch kreeg afgelopen november de Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant voor het initiatief.

Het familievarken, het rondeel en de koeientuin. Voorbeelden van het nieuwe boeren.

‘Bij stress produceert het dier, net zoals de mens, adrenaline.’

Bart Derks | culinair expert

Trend

Bart Derks is niet alleen eigenaar van het Bossche restaurant Pilkington’s, maar ook voorzitter van de Restaurant Alliantie ’s-Hertogenbosch.

Bovendien schreef hij het boek ’Varken!’, waarin 4 Bossche koks gerechten bereiden met het Bosch Landvarken. Ook streekgerechten dus.

Volgens Derks is er een duidelijke trend zichtbaar: ”Mensen kiezen voor minder vlees, maar het vlees dat ze eten moet dan wel van uitstekende kwaliteit zijn.” Belangrijk daarbij is dat het dier naast goede voeding een goed leven heeft gehad.

Thema’s Foodjaar 2018

De 10 themamaanden van het WeAreFood-jaar:

Maart: Samen tegen verspilling
April: Voedsel van Brabantse bodem
Mei: Eet Je Beter
Juni: De gezonde school
Juli: De nieuwe Boer
Augustus: De gezonde Community
September: Samen voedsel produceren
Oktober: #DataFood
November: Actief met eten, een zorg minder
December: Brabantse Gastvrijheid

Laaggeletterdheid

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan