DUURZAAMHEID

Duurzaam­heid
in de praktijk

Een verfrissend drankje uit de koelkast in de lome avondzon of een warme douche op een gure winterochtend. Vanzelfsprekende geneugten van het moderne leven die ongemerkt leiden tot energieverbruik. Om dit in Brabant terug te dringen, wil de provincie in 2050 alle ca. 800.000 woningen in Brabant energieneutraal hebben gemaakt.

Lees meer

Energiebehoefte

In een energieneutrale woonomgeving zijn alle huizen geïsoleerd en maken ze allemaal gebruik van duurzame energie die per huis of per huizenblok is opgewekt.

Daardoor kan elk huis in zijn eigen energie- en warmtebehoefte voorzien. Aardgas is overbodig in zulke woonwijken. Nu gaat nog 35% van het totale Brabantse energieverbruik naar woningen in de vorm van fossiele energie.

Nul-op-de-Meter

In 2015 heeft de provincie met de partners van de Brabantse deal Nul-op-de-Meter een start gemaakt om woningen energieneutraal te maken.

Gezamenlijk is ongeveer € 10 miljoen geïnvesteerd in innovaties zoals zonnecellen in gebouwen, wegen en laadpalen voor elektrisch rijden. Maar ook buurtbatterijen en flexibele en smart aansluitingen. De provincie ondersteunt de startende markt van energieneutraal wonen zo goed mogelijk. En stimuleert de samenwerking tussen woningbouwverenigingen, bouwbedrijven en gemeenten.

Zuinig droomhuis
in Schijndel

Gerard en Anita van Rozendaal laten met hun woning in gemeente Schijndel zien dat een Nul-op-de-Meter geen droom hoeft te blijven. “Toen wij aan de bouw begonnen was ons doel een huis zonder gasaansluiting. En dat is gelukt,” vertelt Gerard met aanstekelijk enthousiasme zittend aan een lange tafel bij een grote glazen pui bedekt met warmte werend folie. Over elk detail in dit huis is nagedacht. Alles is gedaan om een optimaal rendement te halen. Daarin liepen Gerard en Anita in 2010 voorop.

‘Toen wij aan de bouw begonnen was ons doel een huis zonder gasaansluiting. En dat is gelukt.’

Gerard en Anita van Rozendaal bouwden hun droomhuis in Schijndel

Comfortabel wonen

“Als onze kleinkinderen later vragen: en wat hebben jullie gedaan tegen de opwarming van de aarde?, dan wil ik met een gerust hart kunnen zeggen dat wij hebben gedaan wat we konden.” “Er moet sneller worden gereageerd op de klimaatverandering en daarop is dit huis ons antwoord”, valt Gerard haar bij. Hij heeft de bouw technisch begeleid terwijl Anita zich met de inrichting bezighield. Daarvoor was veel uitzoekwerk nodig en soms ook doorzettingsvermogen. Voor de warmtepompinstallatie kregen zij bijvoorbeeld geen subsidie. Die was alleen mogelijk bij bestaande bouw.

‘Er moet sneller worden gereageerd op de klimaatverandering en daarop is dit huis ons antwoord.’

Gerard van Rozendaal | bouwde zijn droomhuis in Schijndel

Geen airco nodig

Gerard: “Maar uiteindelijk betaalt het zichzelf terug. En het is comfortabel wonen. Het huis heeft een constante aangename temperatuur doordat wij beneden en boven gekozen hebben voor vloerverwarming en wandverwarming in de badkamer.”

“Wat veel mensen niet weten is dat in de zomer ook koel water door dezelfde leidingen kan stromen. Het is geen airco, maar geeft wel behoorlijk wat verkoeling. En het kost niks. Een traditionele cv ketel vergt jaarlijks onderhoud. Onze warmtepomp werkt al 8 jaar onafgebroken. Zonder onderhoud en zonder extra kosten.”

Energiebehoefte

In een energieneutrale woonomgeving zijn alle huizen geïsoleerd en maken ze allemaal gebruik van duurzame energie die per huis of per huizenblok is opgewekt.

Daardoor kan elk huis in zijn eigen energie- en warmtebehoefte voorzien. Aardgas is overbodig in zulke woonwijken. Nu gaat nog 35% van het totale Brabantse energieverbruik naar woningen in de vorm van fossiele energie.

Besparing

Gerard: “We hebben ook een wateronthardingssysteem waardoor we de helft van het wasmiddel gebruiken en apparaten en douchekoppen geen kalkschade meer oplopen. Zonnepanelen leveren 60% van alle stroom. Voor betere isolatie hebben alle ramen 3-laags glas. Er is voornamelijk energiezuinige ledverlichting in huis en de openhaard heeft een verbranding van 95%. De energierekening die vroeger € 300 bedroeg is door al deze maatregelen nu nog maar € 60 per maand. De terugverdientijd voor de warmtepomp is 15 jaar en voor de zonnepanelen 8 jaar.

Dus de investering was het ons waard. Achteraf gezien hadden wij nog verder kunnen gaan met regenwaterspoeling van de toiletten en een warmte-terugwinsysteem. Misschien doen wij dat in ons volgende huis. De kinderen zijn de deur uit en de woning is eerder dan gedacht te ruim voor ons geworden. Voor ons droomhuis staat binnenkort een bord Huis te koop.” Anita wisselt een korte blik met Gerard en mompelt: “Gek hè.”

1.300 weggebruikers minder op weg

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan