VOEDSEL

Fijnproevers & smaakmakers

Voedsel van Brabantse grond

 Brabant is in 2018 de ‘Europese Regio van de Gastronomie’. Tijdens het We Are Food-jaar zetten we de schijnwerpers op gezond en duurzaam eten. Er is een internationale publiekscampagne. En er zijn 10 themamaanden. Een daarvan is ‘Voedsel van Brabantse grond’. Over eten van dichtbij, seizoensgebonden producten en het verkleinen van de ‘food footprint’.

Lees meer

Producten van om de hoek

Wereldwijd wordt de voedselvoorziening een steeds grotere uitdaging. Daardoor neemt ook de druk op de productieketen toe.

Lange reis
Nog altijd wordt veel van wat we eten op andere plekken geproduceerd en weten we vaak niet wie het voor ons teelt. Het gevolg: ons eten maakt vaak een lange reis voordat het op ons bord belandt.

Dit is niet goed voor het milieu en het kan ten koste gaan van de kwaliteit. De oplossing ligt letterlijk voor het grijpen: producten van om de hoek. Die zijn vaak gezonder en veel minder milieubelastend.

Bovendien zijn het producten met een persoonlijk verhaal. En: door te eten van dichtbij en van wat het seizoen ons brengt, kunnen we onze ‘food footprint’ gemakkelijk verkleinen.

Lokale visproducten | Visbakwedstrijden in Woudrichem

Foodfestivals

Maar daar moeten we ons dan wel bewust van zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar 5% van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomst van hun ingrediënten het milieu sterk beïnvloedt. Ook veel consumenten zijn nog onvoldoende bezig met de herkomst van de producten die ze eten. Reden voor We Are Food om de producten van Brabantse bodem dit jaar in de spotlights te zetten.

En dat is geen straf: de seizoenen leveren een grote variatie aan bijzondere, duurzaam geproduceerde producten. Die zie je ook steeds meer op festivals. Brabant Magazine bezocht 3 foodfestivals: Foodstock in Etten-Leur, de Visbakwedstrijden in Woudrichem en het City Food & Film Festival in ’s-Hertogenbosch. Het resultaat is een portret van Brabantse fijnproevers en smaakmakers en hun eet- en drinkgedrag.

Fijnproevers

Wat vinden bezoekers van Brabantse foodfestivals van streekproducten?

Annemarie
van Aken uit Etten-Leur

Eet mexicaanse wrap met kip

“Koken met streekproducten is een mooi streven. Veel lekkerder, verser én gezonder. Het initiatief Boerschappen spreekt me erg aan. Alle producten liggen binnen 8 uur van de Brabantse akker op je aanrecht.”

Max van den Broek uit Breda

Eet bavette met pittige zwarte boontjes

“Bavette is het beste vlees van de koe. Niet uit de streek, wel gruwelijk lekker. Zelf kook ik soms met streekproducten. Die zijn verser en milieuvriendelijker. En je steunt er ook lokale ondernemers mee.”

Marilyn Nederhoed
uit Etten-Leur

Eet vegan dumplings

“Ik ben een fan van vegetarisch eten. Het liefst eet ik ook elke dag streek- en seizoensproducten. Rechtstreeks van de boer, zonder al die plastic verpakkingen. Die zijn mijn grootste ergernis.”

Smaakmakers

Wel of geen streekproducten in de (buiten)keuken? We vroegen het 3 smaakmakers.

Hupsaté uit Breda

Robert Torenbos

“We willen vooral de allerlekkerste kipsaté maken. Dat onze kip uit Teteringen komt en daarmee een Brabants streekproduct is, werkt wel mee. Je merkt dat mensen daar steeds gevoeliger voor worden.”

Daily Dog uit Zaanstad

Sander de Vos

“Ik werk graag met regionale producten. Het vlees in onze hotdogs is van het Beemsterlant’s varken en wordt diervriendelijk geproduceerd. Daardoor weten we precies wat we onze klanten voorschotelen.”
Funk Food uit Oostwoud

Pim Gerritsen

“Onze gerechten zijn Oosters georiënteerd met een funky twist. Dat maakt het koken met streekproducten wat lastiger. Maar waar mogelijk, werken we ermee. Mensen willen toch weten waar producten vandaan komen.”
Thema’s Foodjaar 2018

De 10 themamaanden van het WeAreFood-jaar:

Maart: Samen tegen verspilling
April: Voedsel van Brabantse bodem
Mei: Eet Je Beter
Juni: De Gezonde School
Juli: De nieuwe Boer
Augustus: De gezonde Community
September: Samen voedsel produceren
Oktober: #DataFood
November: Actief met eten, een zorg minder
December: Brabantse Gastvrijheid

Uit onderzoek blijkt dat maar 5% van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomst van hun eten het milieu sterk beïnvloedt.

In de mix

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan