MILIEU

Klimaattop
Zuid

Kinderen praten mee

 

Een heuse Klimaattop voor Zuid. Die wordt komende maandag 4 juni in Breda gehouden. Grote mensen praten dan over het klimaat en energie. De kinderen van Groep 8 van De Wereldboom uit Hulst (Zeeland) maken zich zorgen. In een brief – geschreven op verzoek van Brabant Magazine – uiten zij hun concrete zorgen. “Waarom moet de aarde de dupe zijn van de mens?”

Lees meer

Klimaatstroom Zuid

Meteoroloog Margot Ribberink gaat ‘m presenteren: de Klimaattop Zuid op maandag 4 juni in de FutureDome (de voormalige koepelgevangenis) in Breda. De bijeenkomst heeft de naam Klimaatstroom Zuid meegekregen. Geen vrijblijvende bijeenkomst.

De deelnemers willen allemaal dat ook in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland de klimaatdoelstellingen van Parijs –80 tot 95% minder CO2 uitstoot – worden gehaald.

Dat wordt nog een hele klus, want de afgelopen jaren is de CO2 uitstoot nou niet spectaculair gedaald.

Klimaatadaptatie
De 3 zuidelijke provincies zijn samen verantwoordelijk voor 28% van de CO2 uitstoot in Nederland. Op de Klimaattop Zuid komen gemeenten, waterschappen, provincies maar ook bijvoorbeeld energieleveranciers bij elkaar die hier iets aan willen doen. Op het gebied van circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie.

Beter functioneren

Er is een manifest opgesteld met 10 actiepunten, getiteld Klimaatstroom Zuid. Op de Klimaattop gaan de deelnemers op zoek naar onorthodoxe maatregelen om die te bereiken. Door lef te tonen. En met innovatieve ideeën te komen. Het initiatief komt van Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant), Kees Jan de Vet (Dijkgraaf waterschap Brabantse Delta), Paul de Beer (wethouder in Breda) en Joks Jansen (Brabant Kennis).

Op verzoek van Brabant Magazine hebben de leerlingen van Groep 8 van basisschool De Wereldboom uit Hulst (Zeeland) een brief geschreven aan gedeputeerde Johan van den Hout, waarin ze hun zorgen uiten. En natuurlijk kregen ze antwoord én de uitnodiging om naar de Klimaattop Zuid te komen.

Beste meneer Van den Hout,

Wij hebben in de klas tijdens een project les gehad over het klimaat. We hebben geleerd dat het niet goed gaat met de aarde en dat heel veel mensen hier niet zuinig genoeg op zijn en dat vinden wij heel erg! Dat de aarde er zo slecht aan toe is hadden wij ook eigenlijk niet verwacht! Wij zijn daar best van geschrokken.
Maar we zijn ook boos!


Daarom hebben wij voor u een paar vragen:

 • Waarom moet de aarde de dupe zijn van de mens?
 • Waarom zijn de mensen zo dom geweest om het milieu zo erg te vervuilen?
 • Waarom zeggen jullie steeds dingen en bedenken jullie plannen, maar doen jullie niets?
 • Waarom gebruiken we nog steeds kolencentrales?
 • Kunnen we de verwarming laten branden op schone energie?
 • Waarom zijn er niet meer windmolens? (Niet alleen langs de weg, maar ook in de weilanden)


Dit zijn een paar van onze oplossingen:

 • Maak de milieustraat gratis.
 • Zorg voor elektrische auto’s die je kunt lenen.
 • Maak vlees duurder (of zorg ervoor dat er alleen biovlees is).
 • Maak natuur in de stad en geef scholen groene pleinen.
 • Zorg voor meer en goedkope zonnepanelen en meer windmolens.


Wij zijn heel benieuwd naar een antwoord op onze vragen. En we horen graag wat u nu ECHT gaat doen om onze aarde beter te maken.

Hallo allemaal,

Hartelijk dank voor jullie brief. En mijn complimenten: jullie zijn met belangrijke dingen bezig! Ik deel jullie zorgen over de toekomst van de aarde. En inderdaad: praten alleen is niet genoeg; er moet veel meer worden gedáán. Volwassenen hebben een grote verantwoordelijkheid om de aarde goed achter te laten voor kinderen van nu. En ik vind het bemoedigend dat jullie met ons meedenken.

Als provinciebestuur doen we ons best en gelukkig gebeurt er al wel het één en ander. We werken in Brabant nu aan een netwerk van natuurgebieden, we bevorderen zonnepanelen, windenergie en rijden op elektriciteit. Verder hebben we maatregelen genomen om de veehouderij sneller schoon en duurzaam te maken. Zodat er minder stikstof in de lucht komt en de natuur beter wordt beschermd.

Maar niet iedereen ziet de urgentie. En anderen vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan, wat ook weerstand oproept. Weer anderen willen wel, maar niet in de eigen omgeving.

Toch is het belangrijk om vaart te maken. Een stap daarin is de Klimaattop Zuid op 4 juni in Breda. Daar hopen we met zoveel mogelijk mensen uit Brabant, Limburg en Zeeland tot concrete acties te komen om de CO2 uitstoot te verminderen en schone energiebronnen te gebruiken.

Ik ben heel benieuwd naar wat daar allemaal op tafel komt. Er komen ongeveer 500 bestuurders en politici, ondernemers en vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke instellingen. Allemaal mensen die de aarde, ons milieu en het klimaat belangrijk vinden, van elkaar willen leren en samen concrete plannen willen maken. Dat moét wat opleveren; dat kan niet anders.

En jullie komen natuurlijk ook!  Dat vind ik fantastisch. Ik kijk er naar uit om persoonlijk met jullie kennis te maken en met jullie in gesprek te gaan.

Tot 4 juni in Breda!

Johan van den Hout – gedeputeerde Natuur, Water en Milieu
Provincie Noord-Brabant

Culturele pareltjes

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan