VOEDSEL

Foodjaar 2018

Fijnproevers & smaakmakers

 Brabant is in 2018 de ‘Europese Regio van de Gastronomie’. Een jaar lang zetten we de schijnwerpers op gezond en duurzaam eten. Het Foodjaar geeft ook ruimte aan particuliere initiatieven van Brabanders die zich inzetten voor gezond en duurzaam gemaakt eten. Zoals 2 artsen in Leende. Zij kregen het halve dorp aan een koolhydraatarme leefstijl.

Lees meer

Overgewicht in Leende

Uit onderzoek in 2016 bleek dat de gemiddelde inwoner van Zuidoost-Brabant zwaarder is dan het landelijk gemiddelde.

Zo ook in Leende. Voor 2 lokale artsen reden om in actie te komen. Sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk zaten naast elkaar tijdens een nascholing bij de lokale bank.

Geschrokken

“We schrokken van de overgewichtcijfers die net waren verschenen. Leende en ook anderen plaatsen deden het slecht”, vertelt Van den Hurk. “Hans overtuigde mij ervan dat we wel genoeg bewegen, maar niet goed eten. Het zit ‘m niet in mager eten, zoals wij de afgelopen 20 jaar hebben geleerd.”

‘We schrokken van de overgewichtcijfers die net waren verschenen.’

Norbert van den Hurk, huisarts uit Leende
Minder koolhydraten

De twee artsen begonnen het initiatief GezondDorp. Bedoeld om de Leendenaren minder koolhydraten te laten eten, meer te laten bewegen, stress en spanning te voorkomen en beter te laten slapen. Er zijn inmiddels 220 actieve deelnemers, van wie de meeste het volhouden. “En de resultaten zijn meetbaar goed”, zegt huisarts Van den Hurk. “Bij zowel mannen als vrouwen daalde het gewicht, de buikomvang – vrouwen van 94 naar 90 cm – en de body mass index BMI – mannen van 29 naar 27,5. De cholesterolwaarden bleven nagenoeg gelijk, ondanks het gegeven dat deze leefstijl het eten van vet toelaat.”

Meer deelnemers

Bij deelnemers met suikerziekte is verder het medicijngebruik gehalveerd, en bij deelnemers met een hoge bloeddruk is het medicijngebruik met 30 % afgenomen.Of dit een druppel op een gloeiende plaat is? “De getallen geven het tegendeel aan.”, zegt Van den Hurk. “Er zijn 220 deelnemers op 4.500 inwoners in Leende, maar 1.000 die er op een andere manier mee bezig zijn. Ik zie in de supermarkt mensen heel bewust hun winkelwagen vullen. De druppel is echt een plens water. En we zijn in gesprek met de Vereniging Arts en Voeding om de methode ook in andere plaatsen in Nederland te introduceren.”

Herenboeren

Nog zo’n mooi Brabants initiatief is Herenboeren. In Boxtel begon ruim 2 jaar geleden de eerste Herenboerderij in Nederland. Inmiddels zijn er al meer in ontwikkeling, onder meer rond Breda, Tilburg en Helmond.

Een Herenboerderij is een coöperatieve boerderij waarvan maximaal 200 huishoudens gedeeld eigenaar zijn. Gezamenlijk hebben ze een boer in dienst die het voedsel dat ze willen eten, duurzaam produceert.

50 soorten groenten

Op de Herenboerderij in Boxtel worden ongeveer 50 soorten groenten verbouwd, staan appel-, peren- en pruimenbomen en lopen varkens, kippen en runderen voor vlees en eieren. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen. “De Herenboerenbeweging toont aan dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en vooral duurzamer kan”, zegt Douwe Korting van Herenboeren.

‘De productie van ons dagelijks voedsel kan anders, beter en vooral duurzamer.’

Douwe Korting van Herenboeren uit Boxtel
Cittaslow

Een ander initiatief zien we in Alphen-Chaam. Die gemeente is sinds 2010 een zogenoemde Cittaslow gemeente.

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren.

Cittaslow hangt de slow food gedachte aan; slow food = langzaam eten. Cittaslow = langzame stad. “Cittaslow gaat over kwaliteit van leven”, zegt Bart van Strien van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. “De mensen hier houden van ’t goeie leven. Als gemeente werken we samen met de gemeenschap aan goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

‘Cittaslow gaat over kwaliteit van leven.’

Bart van Strien van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen

Cittaslowfestival

“Fijnschaligheid, aandacht en bewust in het leven staan, daar houden we als gemeente bij elk besluit rekening mee.”, aldus Van Strien. Recent is samen met een aantal Cittaslow-supporters een activiteitendag georganiseerd ter gelegenheid van We Are Food. “Op die manier hebben we inwoners laten zien wat er in en om het eigen dorp allemaal

te doen en te krijgen is op gebied van streekproducten, bewegen en ontspannen. Dat was zo’n succes dat we hier volgend jaar een echt Cittaslowfestival van gaan maken”, zegt Van Strien. De garde (te zien op de foto bij Bart van Strien) is overhandigd aan alle deelnemers van de 10 themamaanden, Keukenchefs genoemd.

‘Eten en drinken gebruik ik als middel, zodat mensen de dingen kunnen blijven doen die ze belangrijk vinden.’

Phyllis den Brok, Eindhoven
Langer zelfredzaam

Ouderen die zelf actief blijven met eten, blijven langer zelfredzaam. Om die centrale gedachte draait het initiatief van Phyllis den Brok in Eindhoven.

“Ik werkte jarenlang in de ouderen- en gehandicaptenzorg als manager op het gebied van eten en drinken en zag: hier kan ik veel meer mee.”

Bewustwording

Den Brok: “Stel, een man van 85 gaat alleen naar buiten om eens in de 2 weken met zijn kleinzoon naar het voetbal te gaan. Je kunt die persoon ook bewust maken van hoe leuk en gezond het is om 3, 4, 5 keer per week zelf een boodschap te doen in de winkel om de hoek. Dat zorgt voor beweging en contact met mensen. Bovendien krijgt deze man te maken met verkeerssituaties en pinnen in de winkel. En hij maakt zijn eigen eten, al is het maar iets kleins. Daarmee blijft hij zowel geestelijk, als sociaal en lichamelijk actief. Waardoor hij ook fit genoeg blijft om met zijn kleinzoon naar het voetballen te gaan. Eten en drinken gebruik ik daarmee als middel, zodat mensen de dingen kunnen blijven doen die ze belangrijk vinden.”

Phyllis den Brok is in 2008 een eigen bedrijf gestart. Zij adviseert organisaties, overheden en bedrijven en geeft les op vmbo-scholen en individuele coaching.

Wat is het Foodjaar?

Ook in de toekomst willen we gezond en eerlijk voedsel produceren. Een jaar lang laat Brabant zien hoe er wordt gewerkt aan het voedselsysteem van de toekomst dat beter is voor mens, dier én milieu.

In het WeAreFood jaar 2018 staat 10 maanden lang steeds een ander thema centraal, Keukens genoemd. In deze Keukens wordt het Brabants ondernemerschap ingezet om de oplossingen van morgen te bedenken en te ontwikkelen voor de problemen van vandaag. Op die manier is het jaar een versneller voor vernieuwing in de foodbranche, wat weer goed is voor het milieu.

Thema’s Foodjaar 2018

De 10 themamaanden van het WeAreFood-jaar:
Maart: Samen tegen verspilling
April: Voedsel van Brabantse bodem
Mei: Eet Je Beter
Juni: De Gezonde School
Juli: De nieuwe Boer
Augustus: De gezonde Community
September: Samen voedsel produceren
Oktober: #DataFood
November: Actief met eten, een zorg minder
December: Brabantse Gastvrijheid


Cultuur

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Meld aan