VERKEER
Aansluiting Everdenberg-Oost

N629 op de schop

‘Grote plannen hebben tijd nodig’

In Brabant wordt hard gewerkt aan de aanpak van verkeersknelpunten. En dat draait om meer dan asfalt alleen. Op de N629 tussen Oosterhout en Dongen, bijvoorbeeld, gaat het om een goede doorstroming van het verkeer én om de leefbaarheid en veiligheid op en rond de weg. Na pakweg 20 jaar is de cirkel bijna rond en kan de eerste schop de grond in.

Lees meer

Knelpunt blijkt obstakel

Het verkeer op de N629 kampt dagelijks met opstoppingen. Al jaren. Eind jaren 90 werden de eerste plannen al gesmeed om de provinciale weg aan te pakken. Maar het knelpunt bleek ook politiek gezien een obstakel.

De provincie en de gemeenten Dongen en Oosterhout kwamen er maar niet uit waar het nieuwe tracé moest komen. “Toen ik in 2001 het stokje overnam van mijn voorganger, zaten we in de onderzoeksfase”, vertelt Ad van Beek, inmiddels oud-wethouder van Dongen. “Grote plannen hebben tijd nodig, maar bijna 2 decennia is wel erg lang. Toch was mijn opvatting al die tijd: beter geen nieuwe weg dan een weg op de verkeerde plek.”

‘Mijn opvatting was al die tijd: beter geen nieuwe weg dan een weg op de verkeerde plek.’

Ad van Beek   | oud-wethouder gemeente Dongen
Dodelijke ongevallen

Over alle opties die in de loop van de tijd voorbij kwamen – ‘van niets doen tot een compleet nieuw tracé’ – werden de 2 gemeenten en de provincie het niet eens. Andere opties vanuit inspraakprocedures maakten het niet gemakkelijker, zo vertelt de oud-wethouder. Wat uiteindelijk de doorslag gaf? “De dagelijkse files worden er niet minder om. En dan zijn er nog de ongevallen die geregeld plaatsvinden op de N629, ook dodelijke. We moésten er dus gewoon uitkomen.”

Ad van Beek   | oud-wethouder gemeente Dongen
Ovonde

Als eerste wordt de aansluiting van de provinciale weg N629 op de A27 bij Oosterhout gerealiseerd en het kruispunt van de N629 met de Provincialeweg Oosteind. De plannen voor dit deel van de N629 zijn al eerder vastgesteld in een bestemmingsplan. Aan de oostzijde van de A27 komt een ‘ovonde’ – een gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde – met aansluiting op de op- en afrit met de A27. Het aantal rijstroken wordt verdubbeld, waardoor er een extra viaduct over de A27 nodig is. Volgens planning starten de werkzaamheden medio 2019 en duren tot ongeveer eind 2020.

Stuk rustiger

In de 2e fase worden de rest van de N629 en de Westerlaan aangepakt, tot aan de Steenstraat. Over het tracé ‘Bundeling Noord’ nemen Provinciale Staten volgens planning op 28 september een besluit. Het is de bedoeling dat de bestaande N629, de Heistraat, een stuk rustiger wordt. En dat biedt dan weer kansen om de problemen rond Avri Bloem- en Tuincentrum aan de Heistraat op te lossen. Het nieuwe tracé zorgt verder voor een betere doorstroming en bereikbaarheid van onder meer het toekomstige bedrijventerrein Everdenberg-Oost in Oosterhout.

Aansluiting A27 – N629

Het aantal rijstroken wordt verdubbeld, waardoor er een extra viaduct over de A27 nodig is.

Zicht vanuit Hoogstraat-West
‘Robuuste oplossing’

Dat de N629 straks door een stuk beschermd natuurgebied loopt, was volgens Van Beek niet te voorkomen. “Je kunt in Nederland onmogelijk een weg aanleggen waarvan helemaal niemand last heeft. Het is altijd een kwestie van compromissen sluiten. Ik ben ervan overtuigd dat we nu een robuuste oplossing hebben gevonden. Het gekozen tracé loopt langs de rand van het natuurgebied – zeker niet de kortste route dus – en geeft daardoor de minste schade. Bovendien investeren de provincie en wij als gemeenten bijna € 1 miljoen extra om de natuurwaarden te versterken en het gebied daarmee nog mooier te maken dan het al is.”

‘Je kunt in Nederland onmogelijk een weg aanleggen waarvan helemaal niemand last heeft.’

Quiz

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Uw naam

E-mail

Meld aan