ENERGIE

Zonnepanelen in Brabant

De stand van de zon

Op veel plaatsen in Brabant zijn of komen parken met zonnepanelen. Ook veel particulieren, bedrijven, overheden en organisaties gaan ‘over’. Brabant Magazine maakte een rondje langs de velden en liet zich inspireren.

Lees meer

Plannen voor zonneparken

170.000 zonnepanelen in Budel, 150.000 op Moerdijk, 115.000 panelen in Roosendaal, 44.000 in Uden, 15.000 panelen in Etten-Leur, 12.000 in Waalwijk. Zo maar een greep uit de plannen of inmiddels gebouwde zonneparken in Brabant. Bij de provincie Noord-Brabant zijn 208 plannen voor zonneparken bekend.

Het meest recente en grootste initiatief tot nu toe komt uit Budel. Op het terrein van de voormalige zinksmelterij Nyrstar worden 170.000 zonnepanelen gebouwd, goed voor het energiegebruik van 16.000 huishoudens. Dat zijn allemaal consumenten. Met de bouw – die begint in december – is een bedrag gemoeid van € 36 miljoen.

Zonneauto’s

Een andere toepassing van zonnepanelen zijn de zonneauto’s, ontwikkeld bij de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e). Met de Stella Lux doen studenten van die universiteit mee aan races voor zonneauto’s in Australië. Met de voorganger – de Solar – werden ook prijzen behaald en records gebroken. Er is zelfs een commerciële zonneauto in de maak die in Brabant is ontwikkeld, de Lightyear One. Het bedrijf erachter, startup Lightyear, is voortgekomen uit het eerste Solar-studententeam.

Geprinte zonnepanelen

Een bijzondere ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen is te vinden in Roosendaal. Daar staat de fabriek van Kameleon Solar.

Dat bedrijf ontwerpt en maakt op maat gemaakte, gekleurde zonnepanelen. Deze panelen kunnen niet alleen in bijna elk kleur worden geleverd, maar vooral worden voorzien van een print. Met keramische inkt worden teksten en afbeeldingen op het glas aangebracht en gehard. Zo zijn er al zonnepanelen met Vincent van Gogh erop. Wie van een afstandje kijkt, ziet een haarscherpe afbeelding.

Ook voor smalle beurs

Er zijn ook gemeenten die – al dan niet met steun van de provincie Noord-Brabant – hun inwoners de kans bieden zonnepanelen aan te schaffen met subsidie en garantie. In Eindhoven en omgeving kunnen inwoners meedoen aan het project De Groene Zone. Deelnemers kunnen zonder uitgebreid te hoeven zoeken en vergelijken, en zonder eigen vermogen, zonnepanelen op hun dak krijgen. Bovendien krijgen ze garantie en nazorg. Op die manier kunnen ook mensen met een smalle beurs een energiezuinig huis krijgen.

Stoppende veehouders

Ook voor veehouders die stoppen met hun bedrijf is er een regeling. Als stallen worden gesloopt, kunnen deze plaatsmaken voor zonnepanelen. Het gaat dan om perceelgroottes van gemiddeld 1 tot 1,5 hectare. Via onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) wordt zo verloedering van stallen voorkomen en duurzame energie gerealiseerd.

Particulier zonnepark

In Breda heeft het project ZonneWIJde geleid tot ruim 6.000 zonnepanelen. Meer dan 600 mensen hebben samen geld ingelegd om het project te financieren. Op die manier worden 450 huishoudens van stroom voorzien. Het particuliere zonnepark ligt in de oksel van een verkeersknooppunt nabij het voetbalstadion van NAC Breda.

Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland 3.500 kWh per jaar aan stroom.

Zonnepark | Breda
Duurzame sportclubs

De laatste jaren zijn ook sportclubs actief op dit terrein. Zij zien in dat na de investeringen uiteindelijk de vaste lasten lager worden, daarna een besparing opleveren, en je ook nog eens het milieu helpt. Voetbalvereniging VV Schijf (gemeente Rucphen) heeft bijvoorbeeld 57 zonnepanelen geplaatst op het dak van het verenigingsgebouw. De investering van € 22.000 betaalt zich in 7,5 jaar terug.

Ook op het dak van atletiekvereniging Thor in Roosendaal liggen inmiddels 135 zonnepanelen. De vereniging heeft ook op andere manier geïnvesteerd in duurzaamheid, voor een totaalbedrag van € 70.000.

Energiebesparing sportclubs

VV Schijf

Een standaard zonnepaneel is 1,65 x 1 meter groot.

 

De dikte is doorgaans tussen de 3,5 en 5 cm. Dit formaat levert een vermogen van 240-250 kWh per jaar.

Een zonnepaneel bestaat meestal uit stroomopwekkende cellen die zijn gemonteerd in een frame. De cellen zijn gemaakt van silicium, dat zwart-grijs of donkerblauw is. Ook computerchips worden van silicium gemaakt. De cellen zetten zonne-energie om in elektriciteit.

‘Ik ga voor een duurzame toekomst van Brabant via innovatie en ondernemerschap. Samen werken aan minder CO2-uitstoot en landbouw in balans met haar omgeving.’

Anne-Marie Spierings | gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur
Anne-Marie Spierings

Leeftijd:
42 jaar

Woonplaats:
Maaskantje
(Sint-Michielsgestel)

Portefeuille:
Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur

2018 was extreem zonnig en droog. Bij veel boeren valt de oogst tegen. Ik wil voorkomen dat het klimaat verandert en we meer extreem weer krijgen. Daarom wil ik extra hard aan de slag gaan met energiebesparing en duurzame energieopwekking. Binnen de mix van duurzame energiebronnen neemt zonne-energie een bijzondere plek in. Brabant is landelijk koploper in opgesteld vermogen en als eerste door de magische grens van 1 Pétajoule gegaan. Daarnaast is zonne-energie een nieuwe techniek die massaal omarmd wordt. De innovaties zijn bijna niet bij te houden en Brabantse bedrijven spelen daarin een belangrijke rol. Het gaat niet alleen om technische innovatie maar ook sociale innovaties, maar ook om Energiecoöperaties in heel Brabant weten op inventieve wijze nieuwe doelgroepen in staat te stellen om zonne-energie te gebruiken.

Klimaat

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Brabant Magazine is gratis. Nog geen abonnee? Meld u hier aan.

U kunt zich hier afmelden.

Uw naam

E-mail

Meld aan