Kortom: de hele samenleving wordt beïnvloed door de verandering van het klimaat. Gelukkig kunnen we er via klimaatadaptatie ook wat aan doen om de gevolgen het hoofd te bieden.
In een rioolwaterzuivering maken vele miljarden bacteriën ons vieze water weer grotendeels schoon.
(Bron: Planbureau voor de Leefomgeving)
Klimaatadaptatie is een belangrijk thema voor de provincie. Samen met alle Brabanders richten we Brabant toekomstbestendig in, zodat we beter kunnen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Deze verandering gebruiken we om Brabant mooier, veiliger, duurzamer, socialer en leefbaarder te maken. Via het Klimaatportaal Brabant stelt de provincie actuele kennis en praktische tips beschikbaar. Zodat iedereen kan bijdragen aan een klimaatbestendig Brabant: inwoners, bedrijven en overheden. Dat dit ook al gebeurt, blijkt ook uit een aantal concrete voorbeelden in Brabant.
‘We zitten in hetzelfde schuitje, dus we zullen samen moeten optrekken; minder individualistisch, meer solidair.’
Programmamaker en humanisticus Evanne Nowak houdt zich bezig met de vraag hoe de mens zich verhoudt tot de klimaatverandering. Ofwel: van klimaatverdrag naar menselijk gedrag. “We zijn inmiddels zover dat we aannemen dat de klimaatverandering waar is. Aan de wetenschap wordt steeds minder getwijfeld”, zegt Nowak. “Ik vraag me wel af of we ons ten volle bewust zijn van de omvang van het probleem en hoe diep we er al in zitten. Als ik lees dat het ijs op de Zuidpool nog sneller smelt dan we dachten, zinkt de moed me bijna in de schoenen. In plaats daarvan pleit ik ervoor dat we ons als burgers weer verbinden en daadkracht tonen.”
Die verbinding en daadkracht bereikt Nowak als gespreksleider, met bewustwordingsprojecten en met workshops. In de workshop Klimaattherapie, bijvoorbeeld, bouwt ze met deelnemers aan een nieuw klimaatvocabulaire. “Ik gebruik woorden als landschapspijn, milieumelancholie en ecologische schaamte. De deelnemers vraag ik in welk woord ze zich het beste kunnen vinden. Starten bij het gevoel werkt verbindend. En dat is precies waar het bij de klimaatverandering om gaat.”
“We zitten in hetzelfde schuitje, dus we zullen samen moeten optrekken; minder individualistisch, meer solidair. Én we moeten als burgers de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort. In de gesprekken die ik voer over de klimaatverandering gaat het mij erom waarachtig te zijn: het beestje bij z’n naam noemen en onder ogen zien wat er op het spel staat en wat de schaduwzijde is van onze welvaart. Dat ik daar vanuit mijn rol als programmamaker en gespreksleider een bijdrage aan kan leveren, voelt goed.”